Було б чудово, якби хоча б окремі тези перекочували до шкільних підручників

Враженнями від книги Віктора Тимченка «Модерний націоналізм» поділився Олег Проданчук.

«Зовсім невеличка книжечка, яка читається за один вечір, та містить цілком достатній обсяг інформації, щоб хоч частково правильно зрозуміти націоналізм. Як би це не було сумно, навіть у воюючій Україні розуміння більшістю громадян даної ідеології просто відсутнє, а подекуди й взагалі викривлене всюдисущою пропагандою про неофашистів й іншими подібними небелицями.

Цікаво подано виклад принципів підходу до порівняльного аналізу сильних та слабких націй. Як зазначає сам автор, список можна доповнювати та розширювати, тим паче, що кожен пункт було б дуже цікаво обговорити детально.

З більшістю тез даної книги важко не погодитись, адже вони гарно аргументуються і мають доказову базу, але деякі окремі твердження для мене були вкрай не зрозумілими. Наприклад, “ЄС теж є новітньою імперією, яка мало чим принципово відрізняється, наприклад, від СРСР”. Полеміку про приналежність ЄС до імперій не починатиму, це більше питання поглядів, але прирівнювання економічного об’єднання до тюрми народів важко сприймати. Для України, до прикладу, часи совка були нічим іншим, як окупацією, навряд країни-члени ЄС можна також назвати окупованими.

Попри обговорення таких важливих політичних та ідеологічних питань, “Модерний націоналізм” читається надзвичайно легко. Автор не просто постулює викладену інформацію, він надає ґрунтовні пояснення та приклади, за що окрема дяка.

Зрозуміло, що до людей з промитими мізками ця маленька книжечка навряд потрапить, та було б просто чудово, якби хоча б окремі тези перекочували до шкільних підручників для розуміння майбутніми поколіннями справжньої суті націоналізму».

Першоджерело тут

Кошик
Прокрутити вгору